concept entree bibliotheek Zwolle

opdrachtgever: 

programma:      

fase:                     

Bibliotheek Zwolle

ontwerp

ontwerp  2011

1/3
1/1

De bibliotheek Zwolle is gevestigd in een monumentaal  groot pand midden in het centrum van de stad. De entree van de bibliotheek besloeg bijna de volledige breedte van het pand.Desondanks sprak de uitstraling en entree van de bibliotheek niet tot de verbeelding en liepen mensen de bibliotheek vaak onopgemerkt voorbij. Dit werd mede veroorzaakt door de gelaagde en getrapte zonering van de entreegebied, waardoor de feitelijk bibliotheekfunctie diep in het pand lag en geen zeggingskracht naar buiten had.

 

De opdracht in bestond daaruit om de zichtbaarheid, herkenning en uitstraling van de  bibliotheek naar buiten, naar de stad toe,  te vergroten, zonder ingrijpende (bouwkundige) wijzigingen aan de bestaande entree structuur aan te brengen.

Het concept bestaat uit o.a 

  • het inbrengen van de heldere huisstijl kleuren in het entree gebied

  • in signing en beeldtaal in het entree portaal de achterliggende functie duidelijker te maken

  • de toegangsdeuren te voorzien van markante luiken, uitgevoerd in cortenstaal en met detaillering die een verwijzing is naar de achterliggende functie van : bibliotheek ( het openen en/of sluiten van de boeken) .