top of page

koffieschenkerij Klooster Nieuw Sion

De koffieschenkerij is de nieuwe kleinschalige horecavoorziening van Klooster Nieuw Sion.
Het is gesitueerd in wat oorspronkelijk de buitenkapel van klooster Sion was.
De afgelopen decennia was de ruimte niet meer in gebruik als kapel, maar verbouwd tot slaapzaal van de vm. Jeugdherberg in het klooster Sion. De kille, onpersoonlijke en sfeerloze ruimte van de slaapzaal is getransformeerd naar een karaktervolle verblijfs- en ontmoetingsruimte, die past bij de nieuwe koers die het klooster heeft ingezet nadat in 2015 de laatste monniken van de oorspronkelijke kloosterorde het imposante complex hadden verlaten.

Uitgangspunten voor het ontwerp en de inrichting was: ‘circulair inrichtingen’ door gebruik te maken van het vele meubilair dat het klooster uit giften en schenkingen in de loop van de jaren had ontvangen. En de verbouw en afwerking diende zo veel mogelijk in eigen beheer
met aan klooster verbonden vrijwilligers uitgevoerd te kunnen worden.

'Parel boven het plafond’
Tijdens de sloopwerkzaamheden van o.a. het oude systeemplafond, kwam een oude plafondschildering op het tongewelf tevoorschijn. De plafondschildering was eertijds door monniken van de kloosterorde zelf aangebracht. De plafondschildering was echter in zeer slechte staat, maar is o.l.v. een van de vrijwilligers èn gepensioneerd schilder in oude glorie hersteld.
Het geeft de ruimte zijn unieke sfeer en is een belangrijke identiteitsdrager voor de koffieschenkerij van Klooster Nieuw Sion geworden.

locatie:

Diepenveen / Deventer

opdrachtgever:

Klooster Nieuw Sion

projectinhoud:

advies en interieurontwerp

fase:

ontwerp en realisatie 2020 - 2021

bottom of page